fbpx

5 tips voor Verpleegkundig Rekenen door Meneer Megens

5 tips voor Verpleegkundig Rekenen door Meneer Megens

Verpleegkundig Rekenen is voor veel mensen in de zorg een lastig onderdeel. Als Meneer Megens help ik al sinds 2010 mensen verder met hun al rekenvragen. In dit artikel deel ik graag mijn 5 tips voor Verpleegkundig Rekenen met je. Het vak Verpleegkundig Rekenen is een verplicht onderdeel en wordt bij verschillende niveaus en opleidingen aangeboden. Meestal wordt er direct gedacht aan studenten die de opleiding Verpleegkunde volgen. Maar ook binnen andere opleidingen in de zorg zoals Verzorgende is dit een belangrijk onderdeel. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je het onder de knie krijgt?

De 5 tips van Meneer Megens :

 1. Goed lezen
 2. Eenheden kunnen omrekenen
 3. Basisvaardigheden onder de knie hebben
 4. Maak gebruik van maar 1 rekenstrategie
 5. Oefenen, oefenen oefenen….

Tip 1. Goed lezen

Het klinkt misschien heel simpel, maar hier worden veel fouten in gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd hoeveel tabletten je per keer moet geven, maar in de som staat het (ook) per dag gegeven.

Mijn tip is dan ook om eerst de vraag te lezen en daarna pas de opgave zelf.

Voorbeeldvraag :

Een patiënt dient 4x per dag 500 mg medicatie te ontvangen. Aanwezig zijn tabletten met een sterkte van 250 mg per stuk.

Hoeveel tabletten geef je per keer?

Antwoord:

Voorschrift:                       500 mg per keer

Aanwezig:                          250 mg per stuk

V : A                                  500 : 250 = 2 tabletten per keer.

Stel dat de vraag nu was om het aantal tabletten per dag te geven dan werd het 2 x 4 = 8 tabletten per dag.

 

Tip 2.  Eenheden kunnen omrekenen

Het lijkt een beetje op tip 1 (goed lezen), maar dan net iets anders. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de omvang van zak NaCl gegeven wordt in aantal liters, maar dat er gevraagd wordt om te rekenen met milliliters. Je moet hierbij kennis hebben van het metriek stelsel. 1 liter staat gelijk aan 1.000 milliliter. Hetzelfde is van toepassing bij gewicht wat wordt uitgedrukt in grammen.

Zie deze pagina waar het eenheden omrekenen stapje voor stapje aan je wordt uitgelegd:

Link: https://meneermegens.nl/verpleegkundig-rekenen/eenheden-omreken/

Tip 3. Basisvaardigheden onder de knie hebben

Voordat je echt kunt starten met Verpleegkundig Rekenen is het van belang eerst de basisvaardigheden onder de knie te hebben. Hiermee bedoel ik dat je een aantal zaken van het rekenen kunt toepassen. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je moet afronden en je moet een druppelsnelheid afronden op hele druppels kom je nog niet tot het juiste antwoord, zo zonde!
Welke onderdelen zijn handig om onder de knie te hebben:

 • Rekenen met procenten : dit komt o.a. terug bij concentraties en oplossingen;
 • Rekenen met tijd: dit komt o.a. terug bij zuurstof en het instellen van een pomp;
 • Afronden van getallen: dit komt terug bij o.a. druppelsnelheid en het instellen van de pomp;
 • Toepassen van de rekenregels: dit komt o.a. terug bij zuurstof en druppelsnelheden.
 • Omrekenen van eenheden: dit komt bij vrijwel alle onderdelen terug.

Tip: Bij een licentie op de Meneer Megens Academy zit gratis de module ‘Basisvaardigheden Rekenen’. Je krijgt uitleg en kunt eindeloos oefenen met deze onderwerpen tot je de basisvaardigheden beheerst.

Tip 4. Maak gebruik van maar 1 rekenstrategie

Er zijn veel manieren om tot het goede antwoord te komen. Voor jou kan een manier super logisch zijn, terwijl je klasgenoot of collega denkt van hellup wat bedoel je!? Het is het fijnste om niet allerlei uitleg door elkaar te gaan gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld vertrouwd bent met het maken van een verhoudingstabel, blijf dit dan toepassen. Of kan je bijvoorbeeld heel goed uit de weg met kruislings vermenigvuldigen, blijf dit dan gebruiken. Mocht je echt geen idee hebben, begin dan met het toepassen van de formules voor Verpleegkundig Rekenen. Door veel met deze formules te oefenen ga je opgaves herkennen en kun je ze uiteindelijk zonder formuleblad toepassen. Werk hierbij altijd met kladpapier en ga gestructureerd te werk.

Tip: Op www.meneermegens.nl kan je gratis het formuleblad downloaden met alle tips en trucs voor Verpleegkundig Rekenen.

Tip 5. Oefen oefenen oefenen…

Het is oneerlijk, maar de ene rekent nu eenmaal makkelijker of sneller dan de ander. Ik ben er alleen van overtuigd dat het behalen van de je toets(en) voor Verpleegkundig Rekenen voor (bijna) iedereen haalbaar is. Hiervoor is het van belang dat je heel veel gaat oefenen. Mijn motto is dan ook O.B.K. oftewel oefening baart kunst. Rekenen is echt een vaardigheid waarbij je vooruitgang ziet door het te blijven doen en te herhalen. Handig dat ik een eigenlijk heb een e-learning waarbij je dit kunt doen. Van elk onderwerp zijn wel meer dan 30 oefenvragen. Bij elkaar opgeteld zitten er bijna 1.000 vragen in de Meneer Megens Academy. Zo kan je eindeloos blijven oefenen met steeds nieuwe vragen, zonder dat de je antwoorden inmiddels al van buiten weet.

Tip: Neem snel een licentie via: www.meneermegensacademy.nl zodat je in jouw tempo het Verpleegkundig Rekenen kunt oefenen.

Wie is Meneer Megens?

Dirk Megens is docent (verpleegkundig) rekenen en economie. Sinds 2010 staat hij voor de klas op het MBO. In 2013 is hij begonnen, op verzoek van studenten, met het opnemen van zijn rekenuitleg. Hierdoor is hij online beter bekend geworden als ‘Meneer Megens’ In 2016 is hij de gratis toegankelijke website www.meneermegens.nl gaan opzetten. Dit is inmiddels uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke rekenplatform van Nederland met maandelijks meer dan 100.000 paginabezoekers. In 2018 won hij de wedstrijd ‘Beste Rekenidee MBO’ en in 2019 is hij uitgeroepen tot ‘Leraar van het Jaar’ van het MBO. Per 1 april 2020 is zijn eigen Academy voor Verpleegkundig Rekenen geopend. Met meer dan 1.200 tevreden gebruikers het 1e jaar biedt Meneer Megens via www.meneermegensacademy.nl vele mensen uitkomst.

 

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

 • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
 • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
 • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag