fbpx

Verpleegkundig rekenen

Welkom 

Welkom op de hoofdpagina van het onderdeel Verpleegkundig Rekenen. Op deze pagina vind je een onderaan links naar de verschillende onderwerpen. Bij elk onderwerp zijn verschillende video’s te bekijken om er zo meer te weten te komen. In elke video geeft Meneer Megens je eerst uitleg over het onderwerp en behandeld hij verschillende opdrachten. Bij de video’s kan je ook gratis de uitleg downloaden.

Wat is Verpleegkundig Rekenen?

Verpleegkundig Rekenen wordt soms ook wel Medisch Rekenen genoemd. Het is voor vele (toekomstig) zorgprofessionals een lastig onderwerp. Het is namelijk verplicht om een voldoende te halen voor deze toets. Het maakt namelijk onderdeel uit van opleidingen in de zorg, zowel op mbo als hbo. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld bij de opleiding tot verpleegkundige, maar ook als verzorgende krijg je hiermee te maken. Ook worden zorgprofessionals periodiek getoetst hoe hun rekenvaardigheid is. Gelukkig biedt Meneer Megens al sinds 2013 zijn hulp hiervoor aan. Op deze gratis toegankelijke website helpt hij je met video-uitleg, kan je om hulp vragen en handige dingen downloaden.

Onbeperkt oefenen met direct feedback?

Wist je MeneerMegens ook heeft zijn eigen Academy heeft? Dit is een complete e-learning waarin je perfect kunt voorbereiden op je toets voor Verpleegkundig Rekenen. Je vindt er alles over via deze link. Je ontvangt bij afronding ook nog eens 5 scholingspunten voor het kwaliteitsregister van de V&V. MeneerMegens is ook te boeken voor een training of workshop bij jouw instelling, afdeling of school. 

Onderdelen van Verpleegkundig Rekenen

Meneer Megens deelt het Verpleegkundig Rekenen op in verschillende onderdelen:

 • Oplossen. Hierbij wordt er een berekening gemaakt om te kijken hoeveel ml er gegeven moet worden. Het gaat om verschillende varianten. Het kan gaan om een oplossing in %-vorm. Of dat de sterkte is aangegeven per aantal ml of met IE.
 • Verdunnen. Hierbij wordt er van een bestaande variant een minder sterke variant gemaakt. Er moeten twee berekeningen gedaan worden. Bij het eerste gedeelte kijkt men namelijk naar de hoeveelheid dat uit de aanwezige oplossing genomen moet worden. Verder moet je namelijk een andere vloeistof zoals water toevoegen.
 • Zuurstof. Hierbij wordt er uitgerekend hoelang er met een zuurstoftank gedaan kan worden. Allereerst bereken je hoeveel zuurstof er aanwezig is de tank. Dit totale bedrag deel je door de vraag per minuut van de patiënt.
 • Druppelsnelheden. Hierbij kijk je op welke snelheid de voedingspomp of infuus moet worden ingesteld. Het kan zo zijn dat er gevraagd wordt om het aantal druppels per minuut, of het aantal ml per uur.
 • Vochtbalans. Hierbij kijk je terug en maak je de balans op. Hoeveel ml is het lichaam binnengekomen, versus hoeveel is er uitgescheiden. Deze kan positief of negatief zijn.
 • Perfusor/Spuitpomp. Met een perfusor of spuitpomp stel je in hoe je kleinere hoeveelheden medicatie toe kunt dienen.
 • Dagschema. Hierbij maak je een verdeling voor de komende dag wanneer je een bepaalde medicatie dient te geven. Je houdt hierbij rekening met de inlooptijd van een bepaald middelen.
 • Vaste Medicatie. Bij dit onderdeel bereken je hoeveel tabletten of pillen een patiënt toegediend dient te krijgen. Het lijkt erg op de berekenen bij het oplossen. 
 • BMI. BMI staat voor Body Mass Index en geeft de verhouding aan tussen lichtgewicht en de lengte. 

Werkboek Verpleegkundig Rekenen Deel 1 (pdf)

12,99

werkboek verpleegkundig rekenen deel 2 meneer megens

Werkboek Verpleegkundig Rekenen Deel 2 (pdf)

15,99

De Meneer Megens Academy is dé plek om je voor te bereiden op je toets voor Verpleegkundig Rekenen!

Eindelijk een e-learning waar alles bij elkaar staat over Verpleegkundig Rekenen, met uitleg van dé specialist van Nederland: Meneer Megens.Bekijk de nieuwe video’s, oefen eindeloos met 750 toetsvragen en maak gebruik van de handige stappenplannen per onderwerp. Jij gaat die toets halen, door te oefenen op het moment dat het jou uitkomt, daar kun je op rekenen!Neem snel een kijkje!

Gratis Demo Meneer Megens Academy

0,00

Licentie Meneer Megens Academy (6 maanden) Verpleegkundig Rekenen

34,99

De laatste artikelen

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

 • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
 • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
 • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag