fbpx

Artikel: Hoe kan ik het beste medisch rekenen oefenen?

Hoe kan ik het beste medisch rekenen oefenen?

Elke dag krijg ik verschillende vragen over rekenen binnen. Meestal gaat dit via email, maar soms ook als reactie op mijn YouTube-kanaal  of via Facebook of Instagram. De vraag die ik vaak krijg is hoe een student of zorgprofessional het beste kan oefenen met medisch rekenen? Hiervoor heb ik al eerder een whitepaper geschreven met als titel ‘5 tips voor verpleegkundig rekenen’. Wil je deze whitepaper gratis downloaden, dan kan dat via deze link.

Wat waren deze tips ook alweer?

De vijf tips die ik eerder benoemd heb zijn samengevat:
  1. Goed lezen
  2. Eenheden kunnen omrekenen
  3. Basisvaardigheden onder de knie hebben
  4. Maak gebruik van maar 1 rekenstrategie
  5. Oefenen, oefenen, oefenen.
Die vijfde en laatste stap is voor veel mensen de lastigste stap. Waar haal ik in hemelsnaam de tijd vandaan om veel te oefenen? Zo kan het zo zijn dat er nog veel meer vakken zijn waarvoor ik een toets heb dan alleen medisch rekenen. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als een ‘leven’ naast alleen oefenen. Echter is – voor velen helaas –  het belang van veel oefenen essentieel om het echt onder de knie te krijgen.

Zoals het leren van een taal

Ik vergelijk het rekenen vaak met het leren van een taal. Wanneer je heel lang een taal niet meer gesproken hebt, is het vaak lastig om direct te kunnen schakelen wanneer iemand in deze taal tegen je begint te praten. Ik heb zelf een half jaar in het buitenland gewoond waarbij ik dagelijks Engels sprak. Toen ik onlangs iemand moest interviewen die Engels bleek te spreken was het toch even schakelen. Zo werkt het ook met (medisch) rekenen. Ergens weet je heus wel hoe het zak met het omrekenen van liter naar milliliter, maar wanneer je dit allang niet meer gedaan hebt moet dit verband weer gelegd worden in je hoofd. Het kan echter ook zo zijn dat je van jezelf weet dat je rekenen altijd al lastig hebt gevonden. Dan kan je door veel te gaan oefenen het gaan automatiseren.

Tips tijdens het oefenen van medisch rekenen

De vier tips hiervoor zijn samengevat:
  1. Plan voldoende tijd
  2. Onderdeel voor onderdeel
  3. Maak gebruik van de juiste hulpmiddelen
  4. Vier successen!
 
  1. Plan voldoende tijd

Zoals hierboven al eerder genoemd, plan voldoende tijd om te gaan oefenen. Echter hierbij gaat kwaliteit boven kwantiteit. Het heeft niet veel zin om een hele dag vrij te gaan plannen om te gaan oefenen. Als je toch 8 uur de tijd hebt, probeer dit dan op te delen in 4 momenten of dagen van 2 uur. Zo blijft je concentratie scherp en maak je minder snel (reken)foutjes. In de ideale situatie begin je ruim op tijd met de voorbereiding op je toets(en) voor medisch rekenen.
  1. Onderdeel voor onderdeel

Dit komt wat overeen het plannen van voldoende tijd. Heb niet de illusie dat door 1x flink te gaan oefenen alles lukt. Pak met het oefenen het stapje voor stapje aan. Begin met de basisvaardigheden zodat je die onder de knie hebt en daarna pas het medisch/verpleegkundig rekenen. Maak hierbij een lijst van alle onderdelen die er gevraagd worden. Hier kun je uiteindelijk weer een handige afvinklijst van maken. Hierop geef je dan aan welke onderdelen je al onder de knie hebt en met welke heb je nog meer moeite hebt. Oefen gericht met de lastige onderdelen en vraag hulp als het niet lukt.
  1. Maak gebruik van de juiste hulpmiddelen

Zeker bij het oefenen van medisch rekenen is het handig om gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Meneer Megens Academy. Dan zit er bij elk namelijk bij onderdeel een handig stappenplan. Ook kan je gratis het formuleblad voor Verpleegkundig Rekenen downloaden. Door te oefenen met deze hulpmiddelen ga je de vraagstelling herkennen en weet je welke formule je moet gebruiken. Een ander handig hulpmiddel is natuurlijk een rekenmachine. Check vooraf of deze is toegestaan bij je toets, gelukkig meestal wel. Zo hoef je niet met hoofdrekenen bezig te houden. Als laatste is een kladpapier ook erg handig. Hiermee schrijf je de som uit, teken je bijvoorbeeld een verhoudingstabel en noteer je de tussenstappen van hetgeen je intypt op je rekenmachine.
  1. Vier successen!

En dan het vierde en laatste onderdeel, vier successen! Niet voor iedereen is het halen van een voldoende voor medisch rekenen vanzelfsprekend. Beloon jezelf daarom bij het behalen van onderdelen. Het je bijvoorbeeld de module basisvaardigheden afgerond, deel je succes! Bijvoorbeeld door het aan vrienden of familie te vertellen. Denk ook na over een passende beloning. Ben jij bijvoorbeeld net als ik gek op appelkruimeltaart? Gun jezelf deze dan als je een voldoende voor een (proef)toets gehaald hebt.Ik wil je heel veel succes en heel veel rekenplezier toewensen!Met vriendelijke rekengroet,Dirk Megens || Meneer Megens

Wie is Meneer Megens

Meneer Megens is sinds 2010 bezig met het verbeteren van de rekenvaardigheid. Eerst voor zijn eigen studenten als docent rekenen, maar sinds 2013 ook online via YouTube. Sinds 2016 is deze website online gekomen. Inmiddels is zijn YouTube-kanaal al meer dan 3 miljoen keer bekeken en heeft al vele mensen verder kunnen helpen met antwoord op hun rekenvragen.

Waar kan ik nog meer oefenen?

Op deze website van Meneer Megens is alles gratis te gebruiken. Wil je meer onderwerpen oefenen op deze website, bekijk dan deze link. Mocht je je rekenvaardigheid echt verder willen gaan verbeteren, dan kan je hiervoor terecht in de Academy van Meneer Megens. In deze handige e-learning kon je onbeperkt oefenen met nieuwe opdrachten. Bij elke vraag zie je direct of je antwoord goed of fout is. Ook vind je er nieuwe video’s, proeftoetsen en handige stappenplannen. Bij afronding van de e-learning ontvang je naast het Meneer Megens Certificaat ook 5 scholingspunten voor het kwaliteitsregister van de V&VN. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje via deze link of vraag via deze link vraag je gratis een demo-account aan.   

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

  • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
  • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
  • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag