fbpx

ONLINE REKENEN
MET MENEER MEGENS

(bron: https://www.blommesteingroep.nl/inspiratie/online-leren-rekenen-met-meneer-megens)

Dirk Megens begon tien jaar geleden als leraar rekenen op het ROC Nijmegen. Inmiddels mag hij zich ‘Leraar van het Jaar 2019’ noemen en zijn zijn video’s met rekenuitleg op YouTube bijna 2 miljoen keer bekeken. Tijdens de Transformatie Dialogen Beroepsonderwijs 2019 vertelt hij over zijn werk en bevlogenheid.

Het nieuwe leren

“Neem het vak serieus, dan doet de student dat ook,” zegt Dirk Megens. Het is zijn motto geworden en een belangrijke reden voor hem om, in zijn eigen tijd en voor eigen rekening, video’s te maken om rekenmethoden uit te leggen. In eerste instantie zodat zijn eigen leerlingen het nog een keer na kunnen kijken, maar inmiddels worden zijn video’s door tal van mensen bekeken. Bijvoorbeeld door de verpleegkundigen in het ziekenhuis waar zijn vriendin beviel. Het duurde niet lang voordat bekend werd dat “die gast van Youtube hier is”, vertelt hij. “Ze geloofden eerst niet dat het echt was, dat inderdaad gewoon één docent die video’s zelf maakte. Ze zeiden dat ze er veel aan hadden, ze zaten soms met de hele afdeling oefeningen te maken met behulp van mijn uitleg.”

“Als je de beste bent om een onderwerp uit te leggen, waarom dan niet delen met andere mensen?”

Wat begon met het maken van video’s op YouTube is uitgegroeid tot een kleine uitgeverij. Om beter vindbaar te zijn begon hij MeneerMegens.nl. Die website krijgt maandelijks 100.000 bezoekers. Hij krijgt via de mail veel vragen over rekenen en helpt die mensen gratis verder, “ik ben een online bijlesdocent geworden voor heel veel mensen”. De kosten van het maken van de video’s haalt hij er inmiddels uit dankzij de opbrengsten van advertenties die worden getoond bij zijn video’s op YouTube, maar verder leveren zijn inspanningen nog niets op. De formulebladen die hij maakt over onder meer verpleegkundig rekenen, zijn gratis te downloaden. “Maar ik ben er als rekendocent van overtuigd dat je soms moet kunnen delen om te kunnen vermenigvuldigen.”

Dirk Megens staat nu twee dagen voor de klas en is twee dagen een zogeheten hybride docent, die werkt aan zijn eigen uitgeverij. Voor een veel breder publiek dan alleen zijn studenten aan het ROC. “Als je de beste bent om een onderwerp uit te leggen, waarom zou je dat dan niet delen met andere mensen?”

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

  • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
  • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
  • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag