fbpx

‘Breukendokter’ ROC is hit op internet

Dirk Megens (29), docent op ROC Nijmegen, hij krijgt iedereen aan het rekenen.

De digitale rekenlessen op de website meneermegens.nl zijn een regelrechte YouTube-hit. Zijn filmpjes werden 200.000 keer bekeken.

NIJMEGEN – Met flinke passen banjert Dirk Megens door de gangen van ROC Nijmegen. Tussendoor dolt hij wat met studenten of groet ze in het voorbijgaan. Wanneer een student hem begroet met meneer Megens voegt hij er rap de toevoeging punt nl aan toe. “Dat doe ik altijd als ze mij aanspreken”, grapt hij. “Een beetje reclame maken mag hè.” Megens werkt sinds 2009 op ROC als docent rekenen en economie. Een jaar geleden kon de geboren Brabander nog niet vermoeden dat zijn filmpjes zo populair zouden worden. Megens vertelt hoe zijn digitale avontuur begon: “Het was niet eens mijn eigen idee. Een studente van mij kwam met het idee op de proppen. Zij vond het fijn als ze vlak voor een proefwerk een filmpje met uitleg van mij kon zien. Dat werkte beter dan dreunen vanuit een leerboek. In het begin vond ik dat een beetje raar. Maar uiteindelijk besloot ik toch de stoute schoenen aan te trekken. Ik regelde ergens een camera, zette hem op een tafeltje en begon met filmen. Ik kreeg er plezier in. Voor ik het wist had ik al dertig filmpjes met uitleg van wiskundige formules.”

Populair
Ook ROC Nijmegen reageerde enthousiast op het YouTube-kanaal. Inmiddels maakt Megens ook filmpjes voor het intranet van ROC Nijmegen. Megens heeft wel een verklaring voor zijn populariteit. “Ik geef lessen verpleegkundig rekenen aan onder andere studenten van de zorgopleiding. Het gaat dan bijvoorbeeld om formules voor het toedienen van medicatie en het geven van zuurstof. Deze studenten moeten voor deze opleiding een 10 halen anders mogen zij niet injecteren. Dit geldt ook voor HBO-studenten op bijvoorbeeld de HAN. Hierdoor worden de filmpjes niet alleen op het ROC bekeken. Mijn publiek is dus groter. Dat verklaart ook het grote aantal pageviews.” Volgens Megens moeten de filmpjes wel als aanvulling op de les gezien worden. “Je moet het zien als een ondersteuning. Het is zeker niet de bedoeling dat de filmpjes de lessen gaan vervangen. Het is mijn bedoeling om studenten te prikkelen. Goede studenten krijgen van mij moeilijkere filmpjes aangereikt. Deze filmpjes maak ik intern voor het ROC en staan los van het YouTube-kanaal. Dit materiaal gaat gepaard met opdrachten en behandelt niet alleen de som. Ik probeer in mijn lessen enthousiasme uit te stralen. Het doel is om de praktijk naar het klaslokaal te halen. Studenten van de afdeling horeca leer ik bijvoorbeeld verhoudingen van cocktails te berekenen.” Volgens Megens valt er nog wel wat terrein te winnen met zijn filmpjes. Zijn toekomstambities zijn helder. “Ik ga voor een online serie lessen met landelijk bereik. Maar dan opgenomen met een professionele camera en een verzorgde website. Ik heb de domeinnaam debreukendoker.nl al geclaimd. Het zou geweldig zijn als binnenkort heel Nederland les krijgt van meneer Megens.”

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

  • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
  • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
  • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag