fbpx

Deursenaar ‘Meneer Megens’ maakt sommen leuk

Interview met de Gelderlander 20/10/2018 Door Suzanne de Winter.

DEURSEN – ‘Ik geef les aan pubers, dus ik noem het aftellen’, zegt Dirk Megens. De Deursenaar geeft les op het ROC Nijmegen en is genomineerd voor Docent van het Jaar.

In een tank zit voor 320 minuten zuurstof. Over hoeveel uren en minuten moet de patiënt dus een nieuwe tank? Na acht jaar lesgeven in economie en rekenen op het ROC Nijmegen kan Dirk Megens tot ver achter de komma zeggen hoe zijn studenten denken. ,,Het is op zich best logisch om met je machientje 320 gedeeld door 60 te doen”, beaamt Megens, genomineerd voor Docent van het Jaar. Logisch, maar fout. Als je na 5 uur en 33 minuten een nieuwe tank komt brengen, ben je 13 minuten te laat.

Proficiat met je nominatie. Wilde je altijd al voor de klas?

,,Letterlijk op de uitreiking van mijn Commerciële Economie-diploma kwam ik erachter dat je in een jaar je lerarenbevoegdheid kunt halen. Door een grapje dat iemand maakte, over dat -ie geen masteropleiding ging doen, maar een meesteropleiding. Wow, dacht ik. Op het vliegveld in Griekenland heb ik gebeld, een paar dagen voor het schooljaar begon. Beetje laat hè, zeiden ze, maar het kon nog en toen ben ik hier op het ROC geplaatst.”

 Was je meteen verkocht?

,,Ik vond het vanaf dag 1 geweldig. Ik had wel een gek beeld van het mbo. Ik kwam aanzetten in een wit bloesje met colbertje. Beroepsopleiding, dacht ik, dat moet vast heel representatief.”

Wat voor soort leraar wilde je worden?

,,Ik had meteen mijn favoriete leraar, hij gaf economie op de middelbare school, gemaild: ik ga ook die stap maken. Ik wilde het doen zoals hij. Dus kunnen levellen met studenten, maar op het juiste moment ook boven ze kunnen staan. Dat kan ik ook.”

Je hebt een YouTube-kanaal ‘MeneerMegens’ met instructiefilmpjes over rekenen. Heb je onderhand niet alles al uitgelegd?

,,Bijna wel. Ik heb er nu 103 filmpjes op staan en die zijn 1,2 miljoen bekeken. De reacties geven me veel voldoening. Ik ben ook al een paar keer teruggevraagd op mijn oude school om gastlessen vakdidactiek te geven. Voor een uitgeverij heb ik een module geschreven over medisch rekenen, samen met het Radboudumc. Ik heb ouderschapsverlof opgenomen om te kijken of ik mezelf kan vermarkten. Daar komt mijn opleiding commerciële economie weer om de hoek. Die kant wil ik wel meer op, als spreker op zorgcongressen.”

Vooral je filmpjes over medisch rekenen zijn razend populair. Is dat nou echt zo’n moeilijk vak?

,,Nou, ik heb boeken gelezen waarvan ik dacht; zoals het hier staat, snap ik het ook niet. Rekenen is een vaardigheid. Niet uren boven die stof hangen, maar drie sommetjes per dag oefenen. Van mij krijgen ze de eerste les altijd een wc-poster met de tafels.”

Ik had zo’n hekel aan rekenen op school.

,,Ik geef ook les aan studenten van een jaar of 40. Je ziet soms hun oude aversie tegen de rekenles weer opborrelen. Als we rekenles hadden, mocht ik altijd de plantjes water geven, hoor ik dan.”

Maar ook zij kunnen van jou leren rekenen?

,,Absoluut. Geef me een kwartier een-op-een tijd en je weet alles over breuken.”

De Leraar van het Jaar-prijs wordt 26 januari uitgereikt. Wat moet je doen om de negen andere kanshebbers te verslaan?

Grijnzend: ,,Ik moet een video maken over mijn motivatie voor het vak. De winnaar is een jaar lang het uithangbord van het mbo. Echt vet.”

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

  • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
  • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
  • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag