fbpx

Dirk Megens uit Deursen bij laatste drie Leraar van het Jaar-verkiezing

 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl
DEURSEN – Dirk Megens uit Deursen, bij velen bekend als ‘Meneer Megens’, is doorgedrongen tot de laatste drie genomineerden voor de titel Leraar van het Jaar in de categorie mbo. Op 26 januari wordt in Utrecht bekendgemaakt of Dirk, die lesgeeft op het ROC in Nijmegen, zich inderdaad twaalf maanden lang de beste leraar van Nederland mag noemen.

Onder de naam ‘MeneerMegens’ geeft Dirk op zijn eigen YouTube-kanaaluitleg over allerlei rekenonderwerpen. Het gaat om verschillende soorten filmpjes, waarin hij korte uitleg geeft met een verwerking of in een contextvorm. De video’s zijn razend populair en zijn inmiddels al 1,2 miljoen keer bekeken. Het YouTube-kanaal van de Deursenaar telt daarnaast meer dan 4.700 abonnees.

Op de Dag van de Leraar (5 oktober) werd al bekendgemaakt dat Dirk behoorde tot de laatste 10 kandidaten voor de felbegeerde titel Leraar van het Jaar. Daarna volgde een opdracht om een motivatiebrief te schrijven en een video op te nemen om te laten zien wat voor een docent hij is en waar hij voor zou willen staan als Leraar van het Jaar. Deze week besloot de vakjury dat hij doorgedrongen is tot de laatste drie van Nederland. Dit betekent dat Megens op zaterdag 26 januari naar de landelijke finale in het Beatrixtheater in Utrecht mag. Daar neemt hij het op tegen de overige twee kandidaten en krijgt hij live de mogelijkheid om de jury te overtuigen waarom hij de titel ‘Leraar van het Jaar’ verdient.

‘Geen mooiere waardering’
Megens is superblij met het bereiken van de finale. “Volgens mij bestaat er geen mooiere waardering als docent, om hiervoor genomineerd te worden door mijn studenten. Toen ik eenmaal genomineerd was heb ik veel tijd besteed aan het schrijven van de brief en na te denken over wat ik wilde laten zien in de video. Ik heb besloten om een dag van mezelf te laten zien, dus het begin van de dag thuis, daarna als docent op het ROC met hierbij ook studenten aan het woord en afgesloten op mijn voetbalclub SDDL. Dit is gelukkig in de smaak gevallen bij de vakjury.”
Nu hij eenmaal bij de laatste drie zit kan hij niet wachten op 26 januari. “Ik heb echt heel veel zin in deze dag. Het gaat sowieso een hele bijzonder dag worden met alle positieve publiciteit voor het MBO-onderwijs, ik kijk er naar uit en ga er echt van genieten, wat de uitslag ook zal zijn.”

Dirk Megens studeerde zelf Commerciële Economie aan de HAN in Nijmegen en besloot na zijn afstuderen nog een jaar de lerarenopleiding te volgen. Sinds 2009 is hij docent rekenen op het ROC in Nijmegen. Onlangs won Dirk ook de prijs voor het Beste Rekenidee van Nederland door een rekenspeurtocht uit te zetten door de school voor het vak Meetkunde.


De Leraar van het Jaar verkiezing is in 1999 in het leven geroepen om een bijdrage te leveren aan een positief imago van de leraar. Leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren kunnen elk jaar hun favoriete leraar of collega voordragen. De vier Leraren van het Jaar (primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo) zijn dan een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Zij krijgen een podium om hun inspiratie en passie uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland.

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

  • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
  • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
  • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag