fbpx

‘Je doet ertoe als docent’

Docent. De een noemt het een roeping, de ander een vak. Het is een beroep waar we allemaal een mening over hebben want school kennen we allemaal. Hoe is het nou om docent te zijn in het Mega Belangrijk Onderwijs ofwel het mbo? Omdat het op 5 oktober de internationale Dag van de Leraar is, vroegen we dat aan Dirk Megens, Leraar van het Jaar 2019, categorie mbo. Hij interviewt zijn collega’s voor de camera over werken in het mbo.

Dirk, wat wil je uitdragen als Leraar van het Jaar 2019?
“Ik ben trots op mijn vak en op het mbo. Het mbo is een toffe werkplek omdat je als docent veel mogelijkheden en vrijheid hebt om je lessen invulling te geven. Die trots wil ik overbrengen op mijn collega’s en ook op studenten. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik bij een diploma-uitreiking zie hoe trots studenten en hun ouders het diploma in ontvangst nemen. Dat ik aan het beroepsperspectief van studenten kan bijdragen en als docent het verschil kan maken, maakt dat ik docent zo’n mooi beroep vind. Je doet ertoe als docent.”

Hoe ben jij zelf mbo-docent rekenen en economie geworden bij ROC Nijmegen?
“Na mijn hbo-opleiding commerciële economie wilde ik meer aan mijn presentatietechnieken werken. Daarom leek het me handig om mijn lesbevoegdheid ‘erbij’ te halen. Zodoende startte ik met de eenjarige kopopleiding om mijn tweedegraads bevoegdheid voor leraar economie te halen zodat ik kon gaan lesgeven. Daarbij leek interactie met jonge mensen me wel wat. De lerarenopleiding plaatste mij bij ROC Nijmegen voor een stage bij de horeca- en bakkerijopleiding. Ik had wel van het mbo gehoord, maar had er geen mening over of een goed beeld bij. Dat veranderde meteen na de eerste stagedag. Die was top, de tweede dag was fantastisch en na de derde stagedag wilde ik niet meer weg. Nu werk ik al negen jaar vol trots bij ROC Nijmegen als docent rekenen en economie en heb ik aan veel verschillende studenten van alle niveaus les mogen geven.”

Waarom geef je nog steeds les in het mbo?
“In mijn lessen probeer ik verbindingen te leggen tussen de beroepspraktijk en het vak rekenen of economie. In het mbo leren studenten een beroep. Dat geeft een docent de vrijheid en de mogelijkheid om vanuit dat beroep onderwijs te maken. Ik gebruik uiteraard lesmethodes, maar voor mij is dat slechts een leidraad. De omgang met mbo-studenten spreekt mij aan. Ik kan goed levelen met hen.”

Dirk Megens is docent rekenen en economie bij ROC Nijmegen. Sinds 2013 heeft hij een eigen YouTube-kanaal onder de naam ‘Meneer Megens’ met meer dan zevenduizend volgers. Daarop behandelt hij rekenvraagstukken en legt hij dingen stap voor stap uit. Het YouTube-kanaal is ontstaan omdat zijn studenten zijn uitleg thuis misten. Op 26 januari werd Dirk uitgeroepen tot Leraar van het Jaar 2019, categorie mbo. De komende tijd kun je meer interviews van Dirk zien met zijn collega’s op Dit is mbo. Wil je niks missen, abonneer je dan op het YouTube-kanaal Dit is mbo.

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

  • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
  • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
  • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag