fbpx

Hij is uiteraard lang niet zo bekend als YouTube-grootheden als Enzo Knol. Maar docent Dirk Megens (29) uit Deursen kan ook op behoorlijk wat aandacht rekenen.

Toen vorig jaar de dochter van Dirk Megens geboren werd, herkende het complete verpleegkundig team hem. ‘Hee, ben jij niet die van YouTube?’ Niet zo gek als je bedenkt dat zijn populairste filmpje over verpleegkundig rekenen bijna 100.000 keer is bekeken.

Megens is sinds 2009 docent rekenen op het ROC in Nijmegen. “Ik heb nooit de ambitie gehad om het onderwijs in te gaan. Na mijn economische opleiding kon ik in één jaar tijd mijn lesbevoegdheid halen en dat besloot ik te doen.” Hij kon na een stage bij het ROC aan de slag. “Vanaf de eerste minuut vind ik het geweldig.”

“Het voordeel is dat het een nieuw vak was en dat ik de enige rekendocent in mijn team was. Dus ik hoefde dus geen rekening te houden met een vakgroep of met een verplicht lespakket. De rekentoets is sinds een aantal jaar verplicht op middelbare scholen, maar ook op alle MBO-opleidingen. Maar hoe ik ervoor zorg dat mijn studenten die rekentoets halen, kon ik helemaal zelf bepalen.”

Megens geeft les aan studenten van de opleidingen Facilitair Leidinggevende, Horeca en Brood & Banket. Hiervoor gaf hij onder andere les aan studenten maatschappelijke zorg. “Die moeten bijvoorbeeld de juiste dosis van een medicijn uit kunnen rekenen of nagaan hoelang iemand met een zuurstoftank kan doen.” Eén van zijn studentes kwam met een idee. “Ze vroeg of ik geen filmpje kon maken. Want ze snapte het als ik het uitlegde, maar was het thuis, als ze boven de boeken hing, weer kwijt.”

Houtje-touwtje

Hij twijfelde, maar ging toch overstag en maakte een paar filmpjes. “Vergeleken met hoe ik ze nu maak, was dat echt houtje-touwtje, maar de reacties waren positief. Studenten hadden er veel baat bij. Dus ging ik steeds meer filmpjes maken, ook voor andere opleidingen.”

Opgeteld zijn al zijn filmpjes, die hij uitbrengt onder de naam ‘MeneerMegens’ inmiddels 350.000 keer bekeken. Wie ze bekijkt, snapt wel waarom. Megens legt dingen heel eenvoudig uit, slaat geen stappen over, en komt met voorbeelden uit het dagelijks leven. Wat is voordeliger, 30 procent korting of drie voor de prijs van twee? Hoe reken je een prijs inclusief BTW om naar ‘exclusief’, en andersom? Wat is de oppervlakte van mijn tuin?

De filmpjes worden steeds professioneler. Hij geeft ze in eigen beheer uit, maar huurt sinds kort iemand in de voor de productie. “Ik heb nu dertig nieuwe filmpjes geschoten die na de vakantie online gaan. De nieuwe filmpjes zijn gemaakt op locatie. Dan ga ik bijvoorbeeld naar de markt om iets uit te leggen over het rekenen met prijzen. Of naar een magazijn, waar ik een werkbriefje krijg en alles efficiënt in moet pakken.”

Toch verwacht Megens (“eigenlijk was ik zelf nooit bijzonder goed in rekenen”) niet dat hij zich letterlijk rijk zal gaan rekenen. “Ik heb me wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar ik zou al blij zijn als ik mijn investering eruit haal. De bekende vloggers lopen natuurlijk wel binnen, maar dat doen ze vooral door het aanprijzen van producten. Inderdaad, misschien kan een fabrikant van rekenmachines mij gaan sponsoren, haha. Nee, daar is het me niet om te doen. Ik wil er mensen mee helpen en ook laten zien dat rekenen echt heel leuk kan zijn.”

Copyright: Brabants Dagblad 15/08/2016 (kleine aanpassingen door DM)

portretfoto Dirk Megens, Meneer Megens, Rekenuitleg en rekenvideos online via youtube
Foto van MeneerMegens

Trakteer jij Meneer Megens?

De website van Meneer Megens is gratis toegankelijk, ondanks al het werk wat erin is gestopt. 

Wil je hem toch bedanken voor alle hulp? Dan kan je hem trakteren! Zoals je misschien wel weet is hij gek op appelkruimelvlaai. Je kunt kiezen voor:

  • ¼ appelkruimelvlaai           (2,50 euro)
  • ½ appelkruimelvlaai           (5,00 euro)
  • Hele appelkruimelvlaai      (10,00 euro)

Bedrag